Tratamentul de canal: ce este și care sunt principalele etape?

tratamentul-de-canal-principalele-etape

Tratamentul de canal: ce este și care sunt principalele etape?

Tehnicile avansate și aparatura modernă din cabinetele stomatologice au simplificat mult viața pacienților și a medicilor. Prin tratamentul de canal pot fi salvați dinți care în trecut ar fi fost extrași fiindcă nu existau alte metode de rezolvare.
Această procedură medicală se adresează afecțiunilor apărute în interiorul dintelui, precum inflamațiile de la nivelul pulpei dentare sau nervului. Pulpa dentară poate fi afectată din cauza unor carii dentare profunde, traume dentare, traumatisme suferite de dinte ori lucrări dentare care s-au deteriorat odată cu trecerea timpului. Pentru a evita o extracție, medicul dentist apelează la tratamentul de canal sau endodontic.

Citește în continuare ce este, mai exact, tratamentul de canal, ce beneficii oferă și care sunt principalele etape de realizare a procedurii.

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul de canal este o manoperă complexă care are rolul de a menține dintele natural în cavitatea bucală. Prin efectuarea acestei intervenții se îndepărtează infecția sau inflamația, evitându-se astfel riscul unor complicații. Dacă nu este tratată la timp, infecția se poate răspândi către rădăcina dintelui, ceea ce va duce la un abces ori la o extracție dentară.

Beneficiile tratamentului de canal

Cel mai important beneficiu pe care îl oferă tratamentul de canal este salvarea dintelui natural. Pierderea unui dinte nu are efecte negative doar de natură estetică, ci și funcțională (masticația și fonația). Dintele natural joacă un rol important în menținerea sănătății osului maxilarului.
Alt avantaj pe care îl oferă această intervenție este că stopează durerile și infecțiile apărute la nivelul dintelui afectat. După ce țesutul din centrul dintelui (nervul dentar) este îndepărtat, dintele este curățat, iar spațiul rămas gol este umplut cu materiale speciale, care au rolul de a asigura sigilarea și de a împiedica apariția infecției. Riscul unor posibile infecții este astfel diminuat, iar pacientul se poate bucura de o dantură sănătoasă.

Tratamentul de canal – principalele etape ale intervenției

Este important de precizat că tratamentul de canal se realizează în urma unui consult realizat de către un specialist endodont și, bineînețeles, după efectuarea și observarea amănunțită a unei radiografii dentare.
Pacienții trebuie să mai știe că intervenția se efectuează cu sedare (anestezie locală), astfel că nu va fi simțită durere în timpul acesteia.
Tratamentul de canal este împărțit în două etape principale: instrumentarea canalelor radicolare (scoaterea nervului) și realizarea obturației de canal (tratamentul propriu-zis).
După ce își face efectul anestezia locală, urmează aplicarea foliei de digă, un pas necesar pentru izolarea dintelui afectat de restul cavității bucale. Aceasta procedură are funcția de a preveni pătrunderea salivei și a bacteriilor ori a materialelor folosite pentru dezinfectarea canalului.

Urmează îndepărtarea pulpei dentare, după care zona respectivă va fi curățată în profunzime și dezinfectată corespunzător, iar spațiul rămas gol va fi umplut cu un material special. Aceasta este ultima etapă a tratamentului endodontic și constă în umplerea camerei pulpare cu pastă și gutapercă (principalul material).

Dintele fără pulpă va fi mai fragil, va dispărea sensibilitatea la cald și la rece și vor apărea modificări ușoare ale culorii. De aceea, pentru a proteja dintele se apelează la onlay, inlay, overlay sau coroane dentare.

La Hello Clinic respectăm ultimele protocoale existente în domeniu și oferim soluții moderne de tratament și consiliere.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950