Pedodontia
Ingrijirea danturii copiilor se intampla sa fie neglijata uneori in baza faptului ca dintii de lapte oricum se schimba la un moment dat, insa este importanta ingrijirea acestora, intrucat cariile neglijate in acest caz pot duce la afectiuni ce influenteaza permanent dezvoltarea dintilor. Trebuie asadar cunoscut faptul ca dintii primari nu sunt numai importanti pentru nutritia copilului, ci au si un rol esential in dezvoltarea normala a oaselor si a muschilor maxilarului sau in pregatirea spatiului in care vor creste dintii permanenti, ghidandu-i in pozitia corecta. Totodata, am invatat ca tratarea unui copil implica si tratarea fricii pe care acestia o poarta stomatologului, incercand sa ii facem sa se simta cat mai confortabil in timpul tratamentului. Cu grija si dialog.
Care este rolul tratamentului de canal?
Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal are rolul de a trata afecțiunile pulpei dentare (nervului dentar). În cazul în care pulpa unui dinte este inflamată ori infectată, aceasta este intervenția stomatologică potrivită care va salva dintele respectiv. Dacă nu este tratată, infecția poate afecta și osul, ceea ce va duce treptat la pierderea dintelui.
Tratamentul endodontic asigură funcționalitatea dintelui chiar dacă se apelează la scoaterea nervului dentar (țesutul din centrul dintelui). După ce țesutul afectat este îndepărtat, dintele este curățat, iar spațiul rămas gol va fi umplut cu materiale speciale, care asigură sigilarea și împiedică apariția infecției.
Beneficiile tratamentului de canal
Principalul avantaj al tratamentului de canal este salvarea structurii naturale a dintelui. Următorul beneficiu important este reprezentat de menținerea structurii osoase. Menținerea dintelui natural asigură și sănătatea osului maxilarului.
Deși mulți pacienți se tem de tratamentul de canal, adică de scoaterea nervului dentar, intervenția este rapidă, eficientă și se efectuează cu sedare corespunzătoare, astfel că nu se simte durerea.
În ce cazuri este recomandat tratamentul de canal?
Medicul stomatolog recurge la tratamentul de canal în următoarele situații:
- Dinții prezintă carii extinse, iar în timpul curățării substanței dentare afectate de carie se ajunge la nervul dentar.
- În cazul în care se pun urmatoarele diagnostice:
- Pulpita (inflamarea ireversibila a nervului) – nervul este afectat ireversibil de un proces carios, traumă ocluzală, traumă chimică, traumă termică sau o combinație a acestora.
- Parodontita apicală (infecție la vârful rădăcinii) – când nervul este necrozat, chiar dacă nu a fost sesizabil stadiu de pulpită sau când a fost deja realizat un tratament de canal.
Parodontita apicală este împărțită în două tipuri:
- Parodontita apicală cronică este o afectiune (infecție) ce apare la vârful rădăcinii fără a prezenta dureri. Având în vedere că nu există o simptomatologie evidentă, diagonisticul se stabilește radiologic.
- Parodontita apicală acută evoluează din cea cronică și prezintă dureri.
ATENȚIE!
Parodintitele pot să apară și la dinții cu tratament de canal, chiar dacă intervenția a fost executată corect sau incorect.
Studiile în domeniu arată că reușita unui tratament de canal corect realizat este între 80-90%, chiar dacă au fost urmate corespunzător protocoalele existente la nivel internațional.
În cazul retratamentelor, când se intervine a doua oară pe același dinte, rata succesului scade.
Care sunt etapele tratamentului de canal?
- Tratamentul de canal este împărțit în două etape majore:
- Instrumentarea canalelor radicolare (scoaterea nervului)
- Realizarea obturației de canal (tratamentul propriu-zis)
La Hello Clinic sunt urmate ultimele protocoale existente ce impun folosirea foliei de digă și instrumentarea rotativă a canalelor.
Procedura începe cu o anestezie locală, după care urmează aplicarea foliei de digă care are rolul de a izola dintele de restul cavității bucale, astfel încât să prevină pătrunderea salivei și a bacteriilor sau a materialelor folosite pentru dezinfectarea canalului.
Obturația de canal se face după ce canalele radiculare au fost curățate și dezinfectate corespunzător. Această operație reprezintă ultima etapă a tratamentului endodontic și constă în umplerea camerei pulpare cu pastă și gutaperca. În cele mai multe cazuri distructia dintelui este una mare ceea ce indica si o rezistenta scăzută. Pentru a proteja dintele se apelează la onlay, inlay, overlay sau coroane dentare.
Ce se întâmplă după tratamentul de canal?
În primele zile de la efectuarea tratamentului de canal, dintele poate fi sensibil fiindcă țesutul este inflamat. Se administrează analgezice dacă există disconfort.
Dintele fără pulpă va fi mai fragil decât un dinte normal, iar dispariția țesutului din centru se va remarca prin pierderea sensibilității la cald și la rece, dar și prin modificări ușoare ale culorii.