Igiena dentara

Exista o întreagă discuție în jurul igienei dentare si sunt multe lucruri pe care le auzim din multe direcții în legătură cu acest subiect. Internetul este plin de sfaturi si de idei, unele adevărate, altele mai putin. De aceea este indicat sa discuți cu doctorul tău stomatolog ca sa înveți cum sa ai grija corect de dinții tai. Fie ca este vorba despre lucruri pe care trebuie sa le faci acasă, fie ca este vorba despre soluții pe care le găsești la clinica.

Care sunt principalele proceduri de profilaxie dentara?

Profilaxia, îngrijirea dentara, se împarte în doua metode:

  • îngrijirea personala (la domiciliu): periajul dentar corect (dinspre gingie spre vârful dinților), apa de gura, ață dentara si alimentația sănătoasă.
  • îngrijirea profesionala (la cabinetul stomatologic): detartrajul, periajul profesional, airflow (efectuate o data ori de doua ori pe an, în funcție de caz).
igiena dentara detartraj

0729 930 950

Programeaza-te

Program

Luni - Vineri: 9:00 - 18:00

Adresa

Bd Unirii, Bl. 6A parter

Principalele metode de profilaxie dentara

O igiena orala corecta este cea mai simpla si eficienta metoda de prevenție a problemelor stomatologice. De aceea, este important sa se realizeze periajul dentar după fiecare masa (dacă se poate) si neapărat seara, înainte de culcare. Acest obicei trebuie însoțit de folosirea apei de gura si a atei dentare pentru menținerea unei danturi sănătoase si albe.

Reducerea zaharului si a alimentelor care au un conținut ridicat de carbohidrați este esențială pentru a preveni formarea plăcii dentare. Fumatul si alcool in exces sunt alti factori care afectează sănătatea danturii.


În cabinetul stomatologic, profilaxia dentara cuprinde următoarele tehnici: detartraj, periaj profesional si airflow. Periajul Profesional

Aceasta procedura se realizează doar în cabinetul medicului stomatolog. Poate fi recomandat ca singura tehnica necesara pentru netezirea suprafețelor dentare si îndepărtarea petelor superficiale sau în completarea detartrajului.

Periajul profesional se realizează cu ajutorul unor instrumente de specialitate si cu al unei paste profesionale, cu textura mai abraziva, la viteza mare.

Periajul profesional poate fi comparat cu cel realizat acasă cu o periuță de dinți electrica, însă la cabinet nivelul turațiilor este mai mare, ceea ce face procedura mai eficienta.


Detartrajul

Prin aceasta procedura sunt îndepărtate depunerile de placa bacteriana si tartrul. Detartrajul cu ultrasunete este manopera prin care se îndepărtează tartrul supragingival si subgingival. Se realizează cu anse speciale acționate prin ultrasunete, având rolul de a îndepărta majoritatea factorilor provocatori ai gingivitei si bolii parodontale.

Detartrajul nu este o procedura dureroasa dacă nu exista afecțiuni carioase sau afecțiuni parodontale. În timpul folosirii instrumentului care generează vibrații, se poate simți un disconfort ușor, o sensibilitate în anumite zone, care poate indica prezenta unor probleme dentare. Pentru pacienții cu sensibilitate dentara se recurge la anestezie locala.

În comparație cu detartrajul manual, cel cu ultrasunete acționează mai repede si este mai ușor de tolerat de pacient. Intervenția nu durează mai mult de 30 de minute.

În cazul în care se mai observa rămășițe persistente, specialistul poate sa apeleze si la instrumente manuale speciale.


Tehnica Aiflow

Tehnica Airflow este o procedura inovatoare utilizata în tratamentele de profilaxie dentara. Rolul dispozitivului este de a îndepărta petele, placa dentara si tartrul, curățând foarte bine suprafață dinților. Acesta generează un jet de apa, aer si particule fine de bicarbonat de sodiu, care acționează cu o presiune mare, fără a afecta smalțul dentar.

Astfel se îndepărtează tartrul din zonele greu accesibile si petele dentare extrinseci (de la coloranții din alimente).

Profilaxia dentara este prima manopera la care este supus un pacient nou al clinicii. După realizarea acesteia, fiecare pacient este învățat de către specialist sa efectueze un periaj corect, cu ajutorul periuței manuale si al periuței electrice. I se arata cum să folosească metode alternative de igienizare:

  • ață dentara;
  • periuța interdentară;
  • super floos;
  • dusul bucal.

Este recomandat ca profilaxia dentara profesionala sa se facă o data la 6 luni pana în momentul în care pacientul își însușește corect tehnicile de igienizare. După aceasta se recomanda ca pacientul sa se prezinte la control si profilaxie la un interval de 1 an.

Igienizarea orala efectuata într-o clinica de stomatologie este superioara celei realizate acasă, însă nu înlocuiește îngrijirea personala.

CONTACTEAZA-NE PENTRU O CONSULTATIE

Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950