Proteza fixată pe implant dentar – ce este și când este recomandată?

Proteza fixată pe implant dentar – ce este și când este recomandată?

Pierderea dinților este o problemă care îți poate afecta activitățile zilnice, de la luat masa la socializat. Proteza fixată pe implant dentar este tehnica de tratament care răspunde nevoilor tale funcționale și estetice. Odată încheiată procedura stomatologică, vei simți că ți-ai recuperat, ca printr-o minune, dinții naturali și poți uita de toate momentele jenante prin care ai trecut. 

În ce constă această procedură, care sunt beneficiile ei și când este recomandată, citește în rândurile următoare.

Proteza fixată pe implant dentar – ce este?

Proteza fixată pe implant dentar sau proteza dentară fixă este o alternativă modernă la varianta clasică mobilă, cea pe care pacienții o scot la finalul zilei. Spre deosebire de cele tradiționale, modelele fixate pe implant dentar nu pot fi îndepărtate de către pacient fiindcă sunt prinse strâns pe implanturile dentare (șuruburi) inserate în os. Medicul specialist este cel care le poate îndepărta și igieniza corespunzător.

Beneficiile protezei fixate pe implant dentar

Proteza fixată pe implant dentar este o opțiune de tratament la care se poate apela pentru înlocuirea cu succes a tuturor dinților lipsă de pe o arcadă. Lucrarea este rezistentă în timp, iar pacienții uită că, de fapt, nu sunt dinții lor naturali fiindcă oferă stabilitate în timpul mușcăturilor și al mestecării. Aceasta nu se mișcă nici când pacientul vorbește ori zâmbește. 

Alte beneficii pe care le apreciază pacienții ce au optat deja pentru această procedură este dimensiunea redusă a protezei, confortul și estetica. Nu acoperă cerul gurii, nu creează dificultăți la vorbire, arată și funcționează exact ca dinții naturali. 

Mai mult de atât, această metodă modernă nu înlocuiește doar dinții lipsă, ci și țesutul gingival retras, una dintre problemele cu care se confruntă persoanele care au avut afecțiuni gingivale.

Trebuie subliniat și faptul că proteza fixată pe implant protejează mușcătura și articulația maxilarului. 

Proteza fixată pe implant dentar – cui îi este recomandată procedura?

Persoanele care poartă proteze dentare mobile și vor să opteze pentru o tehnică modernă și avantajoasă pot opta cu încredere pentru varianta fixată pe implant. 

Specialiștii mai recomandă această procedură și pacienților care vor să evite o adiție osoasă, un tratament destul de complex. Cei care au pierderi mari de os se pot confrunta cu probleme în realizarea altor lucrări dentare, dar această tehnică este o alternativă excelentă. 

Proteza fixată pe implant dentar – care sunt etapele procedurii?

În această procedură sunt implicate mai multe elemente cheie. Una dintre cele mai importante componente este implantul din titan, șurubul plasat în os care are rolul de a înlocui rădăcinile dinților lipsă. Urmează bonturile protetice care, înșurubate în implant, joacă funcția de conectare a implanturilor de proteză. În această etapă, pacientului i se inserează sub anestezie locală, 6 implanturi pentru arcada superioară și 4 pentru cea inferioară.

Pe durata vindecării implanturilor, medicii stomatologi recomandă aplicarea unor proteze dentare provizorii. Astfel pacientul va putea vorbi și mânca fără probleme, cu condiția să evite alimentele dure. După o perioadă de 3-6 luni, cât timp are loc procesul de acomodare, se poate fixa proteza dentară definitivă.

Este important de precizat că proteza fixată pe implant dentar nu este realizată la întâmplare, ci presupune efectuarea unor amprente inițiale și post-operatorii. Tehnicianul va face periodic ajustări ținând cont și de indicațiile pacientului. Lucrarea va fi personalizată pentru fiecare pacient în parte, astfel încât rezultatele să fie impecabile atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Cum ai grijă de proteza fixată pe implant dentar?

Igiena orală corespunzătoare este o regulă de aur în îngrijirea protezei fixate pe implant dentar. La fel ca în cazul dinților naturali, și cei artificiali necesită periere atentă după fiecare masă, acționându-se asupra resturilor alimentare. Nu este recomandată folosirea unor periuțe cu peri duri și nici paste de dinți abrazive fiindcă pot deteriora materialul protezei. Medicul dentist te poate sfătui în alegerea unor produse de îngrijire adecvate. Pentru o curățare profesională, este necesară vizita la cabinetul dentar de cel puțin două ori pe an. 

Te așteptăm în cadrul Hello Clinic din Buzău pentru a-ți oferi dantura perfectă pe care ți-o dorești.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950