Gingii inflamate: cauze, prevenție și tratament

gingii-inflamate-femei

Gingii inflamate: cauze, prevenție și tratament

Gingiile inflamate, roșii și care sângerează ușor pot fi un semn că suferi de gingivită, însă aceasta nu este singura cauză, astfel că este indicat să mergi la un consult de specialitate. Echipa Hello Clinic te va ajuta să depistezi care sunt cauzele inflamației gingivale, factorii de risc, dar și tratamentul potrivit.

Citește în continuare care sunt cauzele gingiilor inflamate, cum poți preveni afecțiunea și cum se tratează.

Gingii inflamate – care sunt cauzele?

Gingiile inflamate pot avea mai multe cauze, cea mai frecventă fiind igiena orală necorespunzătoare. Placa bacteriană este un factor declanșator al gingivitei. Dacă nu este îndepărtată zilnic prin periaj, se depune în jurul dinților și formează treptat tartul. Acesta irită gingiile, provoacă respirație urât mirositoare și duce la apariția cariilor. Gingivita se poate agrava dacă nu este tratată fiindcă evoluează până la parodontoză, o boală care poate duce la pierderea dinților.

Altă cauză a gingiilor inflamate poate fi ulcerația bucală. Este o leziune roșie și dureroasă care se vindecă în câteva zile. Dacă apare frecvent, ia legătura cu un stomatolog pentru a depista baza problemei.

Eroziunea gingivală este altă cauză care duce la inflamarea gingiilor. Dacă obișnuiești să te speli pe dinți într-un mod intens și agresiv, țesutul gingival, care este delicat, poate avea de suferit. Sunt recomandate mișcările circulare și blânde pentru a nu răni gingiile.

Gingii inflamate – factori de risc

Multe persoane tratează cu indiferență inflamația gingivală, însă în timp afecțiunea poate evolua. Mai mult de atât, este indicat să se ia în calcul și factorii de risc ai gingiilor inflamate.

Există anumiți factori care pot declanșa apariția și agravarea gingivitei, precum:

  • fumatul;
  • schimbările hormonale (adolescență, sarcină, menopauză);
  • diabetul;
  • hipertensiunea;
  • imunitatea afectată;
  • sindromul de gură uscată;
  • anumite aparate dentare și proteze dentare;
  • bolile căilor respiratorii;
  • deficit de vitamine;
  • cariile netratate.

Gingii inflamate – măsuri de prevenție

Cea mai eficientă metodă pentru a preveni inflamațiile gingivale este igiena dentară corespunzătoare. Periajul trebuie realizat după fiecare masă, însă pe parcursul zilei este mai greu de bifat, astfel că trebuie măcar de două ori pe zi – dimineața și seara. Este indicat ca periuța de dinți să aibă o duritate medie (informație precizată pe ambalaj). Una cu perii moi nu poate îndepărta eficient placa bacteriană, iar una cu perii mai tari poate să rănească gingiile. Pentru a obține cele mai bune rezultate, folosește o pastă de dinți concepută special pentru problemele gingivale.

Din ritualul de îngrijire nu ar trebui să lipsească nici apa de gură și ața dentară. De asemenea, este recomandat să efectuezi un control stomatologic o dată la șase luni pentru a preveni afecțiunile gingivale.

Tratamentul gingiilor inflamate

Primul pas care trebuie făcut pentru a remedia problema gingiilor inflamate este o vizită la medicul stomatolog. Dacă se constată că gingivita este cauza, se va opta pentru îndepărtarea plăcii bacteriene. După realizarea detartrajului, inflamația gingiilor se va reduce semnificativ. Este important de menționat că această procedură trebuie realizată de 1-2 ani pe an, în funcție de depunerea tartrului.

Dacă medicul consideră necesar, în tratamentul gingiilor inflamate se va recomanda și aplicarea unor soluții cu efect antiinflamator. Acestea au rolul de a dezinfecta suprafața, de a stopa sângerările și de a opri procesele inflamatorii.

Te așteptăm în cadrul Hello Clinic pentru un control detaliat și stabilirea ulterioară a unui plan de tratament adecvat situației.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950