Aparat dentar – Ce este ortodontia?
Aparatul dentar este un dispozitiv cu ajutorul căruia se aliniază dinții, se reglează mușcătura (ocluzia) și se măresc oasele maxilare, în funcție de problema cu care se confruntă fiecare pacient.
Ortodonția este specializarea stomatologică ce tratează anomaliile dento-maxilare cu ajutorul aparatelor dentare. Așadar, această ramură se ocupă cu îndreptarea și corectarea poziției dinților.
De ce este necesar un aparat dentar?
Un aparat dentar nu rezolvă doar problemele estetice, ci și pe cele funcționale, chiar și în cazul adulților. Dacă anomaliile dentare nu sunt tratate, pot provoca o serie de probleme de sănătate odată cu trecerea timpului.
Acest tip de anomalii poartă denumirea de malocluzie dentară (mușcătura greșită). Atunci când mușcătura nu este normală, adică arcada maxilară nu se suprapune perfect pe arcada mandibulară, dinții pot avea un contact vicios care poate provoca tocire, cariere și chiar fracturare.
Dinții înghesuiți sunt dificil de igienizat, ceea ce crește riscul de apariție a cariilor. Mai mult de atât, pe acest fond se pot crea și condiții favorabile pentru instalarea bolii parodontale.
În cazul malocluziilor severe, se pun presiuni suplimentare asupra dinților conducând la fracturi. De asemenea, în situațiile mai complicate pot să apară dificultăți la vorbit, mestecat și înghițit. Din cauza faptului că alimentele nu sunt mestecate corect, pot să apară și probleme digestive.
În ce cazuri este recomandat aparatul dentar?
Purtarea unui aparat dentar este recomandată în următoarele cazuri:
- dinți înghesuiți, strâmbi ori cu spații;
- probleme de masticație;
- afecțiuni ale maxilarelor;
- probleme de dezvoltare ale arcadelor dentare.
Studiile au arătat că 90% din populație suferă de:
- modificări ale poziției dinților;
- mușcătură/ocluzie deficitară;
- creșterea inegală a maxilarului și a mandibulei.
Aparatele dentare sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților.
Avantajele tratamentului cu aparat dentar
Purtarea unui aparat dentar aduce beneficii pe termen lung. Acesta nu asigură doar un zâmbet perfect, ci și sănătate, îmbunătățind astfel calitatea vieții.
Aparatul dentar:
- îmbunătățește estetica dento-facială;
- reglează ocluzia/mușcătura (astfel dintii sunt protejați de tocirea rapidă și neuniformă a structurilor dentare);
- îmbunătățește dicția;
- ajută la masticație;
- ajută la o igienizare corectă și ușoară, astfel că previne riscul de apariție a cariilor și a afecțiunilor gingivale;
- rezultatul tratamentului ortodontic este unul stabil și predictibil;
- este ușor de purtat.
Tipuri de aparate dentare
APARATUL DENTAR MOBIL – ÎN CAZUL COPIILOR CU DENTIȚIE TEMPORARĂ
Acest tip de aparat nu este fixat pe dinți, astfel că poate fi înlăturat de pacient, însă regula este să fie purtat de minimum 16 ore pe zi. O metodă simplă și neinvazivă pentru copiii de peste 5 ani este aparatul miofuncțional, un model fără sârmulițe, dintr-o singură bucată, realizat din silicon. Acesta ajută la creșterea egală a maxilarelor, fiind recomandat doar copiilor cu dentiție temporară.
APARAT DENTAR FIX:
- metalic – cost redus, durata tratamentului este mai scurtă, rezistență sporită, este recomandat atât copiilor, cât și adulților;
- ceramic – are brackeții realizați din ceramică policristalină opacă, care imită culoarea dinților, astfel că este mai discret, este mai permisiv la utilizarea periuței electrice și a aței dentare;
- din safir – are brackeții realizați din safir pur, astfel că are aspect de bijuterii pe dinți, fiind cel mai apreciat model din punct de vedere estetic.
INVISALIGN
- are structură de gutieră, fiind un model modern de îndreptare a dinților fără bracketi sau sârme, este confortabil, transparent și detașabil.
Cum decurge montarea aparatului dentar pe pași
- Consultul inițial în clinică pentru identificarea problemelor generale;
- Profilaxie/ Igienizare – înainte de montarea aparatului dentar este necesară efectuarea detartrajului și a periajului profesional pentru a curăța dinții de tartru și de placa bacteriană;
- Consultul medicului specialist ortodont;
- Rezolvarea tuturor proceselor carioase și realizarea extracțiilor (dacă sunt necesare);
- Aplicarea aparatului dentar (la finalul ședinței se oferă informații referitoare la igienizarea aparatului dentar);
- Controale lunare pentru verificarea progreselor făcute și pentru ajustarea dispozitivului.
În funcție de complexitatea cazului, purtarea unui aparat dentar poate dura între 1,5-2 ani.
Aparatul dentar – contraindicații
Din fericire, purtarea unui aparat dentar nu are multe contraindicații. Înainte de montarea dispozitivului, trebuie tratate toate problemele stomatologice. Spre exemplu, aparatul dentar nu se fixează pe dinții cariați.
De asemenea, aparatul dentar este contraindicat persoanelor care suferă de gingivită cronică și de boala parodontală.