Ce urmează după pierderea unui dinte – soluții pe care să le iei în calcul

fatete dentare

Ce urmează după pierderea unui dinte – soluții pe care să le iei în calcul

O carie avansată, afecțiunile gingivale ori un accident sunt principalele cauze care duc la pierderea unui dinte. Indiferent de motivul care a dus la extracție dentară, medicii stomatologi recomandă completarea danturii la timp, altfel pot să apară complicații.

Citește în continuare ce efecte neplăcute pot să apară dacă nu este completată dantura, dar și ce soluții ai la îndemână în cazul pierderii unui dinte.

Pierderea unui dinte: cum te afectează?

Lipsa timpului, teama ori bugetul sunt motivele cele mai frecvente pentru care oamenii amână completarea unui dinte lipsă. Din păcate, cu cât este amânată mai mult timp o intervenție specializată, cu atât pot să apară mai multe efecte neplăcute.

  • dinții învecinați se pot înclina dacă spațiul rămâne gol mult timp;
  • volumul osos scade, iar mai târziu, dacă se va dori un implant dentar, va mai fi necesară încă o procedură numită adiție osoasă;
  • malocluzia dentară (mușcătură incorectă care poate duce la apariția fracturilor și a cariilor);
  • modificări la nivelul formei feței (lipsa dinților din arcada de sus – pierderea fermității obrajilor, pierderea dinților din arcada de jos – strângerea bărbiei).

La ce soluții poți să apelezi după pierderea unui dinte

În funcție de starea de sănătate, de buget, dar și de alți factori, există mai multe soluții pentru înlocuirea dinților lipsă.

Proteza dentară parțială mobilă

Proteza dentară parțială mobilă (detașabilă) este alcătuită din dinți artificiali care sunt fixați pe o bază cu aspect natural. Aceasta se prinde de dantura existentă cu ajutorul unui dispozitiv de prindere (cârlig).

Este o metodă simplă de înlocuire a dinților lipsă, care nu necesită o intervenție chirurgicală, ci doar o amprentă pentru reproducerea arcadelor. Dezavantajul acestei metode este stabilitatea redusă care duce la dificultăți la vorbire și mestecare.

O proteză dentară parțială mobilă poate fi inconfortabilă pentru unii pacienții, mai ales la început, când are loc procesul de acomodare. Din fericire, în prezent, există tehnologii avansate și materiale superioare atât din punct de vedere estetic, cât și calitativ.

Puntea dentară

Puntea dentară este altă soluție la care se poate apela pentru înlocuirea dinților pierduți. Aceasta este o lucrare protetică fixă, adică nu poate fi îndepărtată de pacient la finalul zilei. Se poate apela la această metodă doar dacă dinții alăturați sunt sănătoși fiindcă aceștia vor fi ancorele (stâlpii) de care va fi fixată lucrarea.

Deși nu necesită intervenție chirurgicală, totuși trebuie polizați dinții învecinați, ceea ce îi poate expune în timp la apariția cariilor. Însă rezultatul estetic este un succes fiindcă este apropiat de dinții naturali.

Implantul dentar

Implantul dentar reprezintă o rădăcina artificială care o înlocuiește pe cea a dintelui lipsă. Dispozitivul este, de fapt, un șurub realizat din titan care se înfiletează în osul mandibular sau maxilar și are rolul de a susține partea protetică de la suprafață. Această metodă modernă oferă o mulțime de avantaje: preia funcțiile dintelui natural, previne instalarea unor probleme dentare, împiedică pierderea osoasă, asigură un rezultat estetic asemănător cu un dinte natural. Mai mult de atât, implantul dentar reprezintă o soluție pe termen lung fiindcă poate rezista chiar și 25-30 de ani (dacă se respectă toate indicațiile medicului).
Pentru montarea implantului dentar este necesară intervenția chirurgicală, însă pacientul nu va simți disconfort fiindcă se face anestezie locală, apoi se administrează medicamente din clasa analgezicelor.

Proteza fixată pe implant dentar

Proteza fixată pe implant dentar reprezintă o alternativă modernă la varianta clasică mobilă, care poate fi îndepărtată la sfârșitul zilei. Prin intermediul acestei metode se înlocuiește și țesutul gingival retras, o problemă cu care se confruntă persoanele care au avut afecțiuni gingivale.
Această metodă permite montarea protezei la inserția implantului dentar, astfel că scurtează timpul de așteptare. Tehnica face posibilă înlocuirea completă a unei arcade fără să fie necesară introducerea unui implant pentru fiecare dinte care trebuie înlocuit.

Analizează fiecare soluție pentru pierderea unui dinte, apoi hotărăște, împreună cu specialiștii Hello Clinic, care este metoda potrivită pentru tine.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950