Parodontoza – Boala Paradontala
Parodontologia este o ramura a medicinei dentare care studiază sistemul ce menține dinții în oasele maxilare, bolile acestor structuri si tratamentele lor. Gingivita (inflamația gingiilor) si boala parodontala („parodontoza”- termen popular = parodontita) sunt cele mai întâlnite tipuri de afecțiuni ale gingiei la adulți.
Ce este parodontoza (boala parodontala)?
Boala parodontala este o afecțiune cronica ce se instalează fără simptome vizibile la început (cum ar fi durerea), afectând treptat sistemul de legătură dintre dinte si os. Acest sistem este format din ligamente parodontale (fire subțiri) care leagă dintele de os.
Inflamația cronica a țesuturilor poate sa apară la toate vârstele, însă incidenta si gravitatea sunt mai mari la persoanele de vârsta a doua si a treia, fiind vorba despre o boala care evoluează în timp. Netratata la timp, boala parodontala duce la cazuri grave, precum mobilitatea si chiar pierderea dinților.
Hello Clinic - clinica stomatologica in Buzau se mandreste cu medici dentisti cu experienta ce te vor ajuta sa previi sau sa tratezi aparitia acestei boli.
Parodontoza cauze
In apariția bolii parodontale sunt implicați mai multi factori:
- Igiena precara/defectuoasa este principalul motiv de apariție a parodontozei. De regula, aceasta implica un timp scurt de periaj si o tehnica de periaj incorecta. Însă mai exista si cazuri de înghesuiri dentare care îngreunează realizarea igienizării ori de traume ocluzale (forte prea mari care apasă pe un dinte).
- Factori genetici – moșteniți. Aceștia nu sunt determinanți pentru apariția bolii parodontale. Dacă pacientul are o igiena corecta, poate preveni cu succes aceasta afecțiune dentara.
- Alti factori care favorizează parodontoza: alimentația, fumatul, unele dereglări hormonale.
Cum apare parodontoza?
Pentru a înțelege mai ușor cum apare boala parodontala, va prezentam, pe scurt, etapele de evoluție ale acesteia.
Din cauza igienei dentare precare, se formează un biofilm de bacterii care se hrănesc cu resturi alimentare. În urma mineralizării biofilmului, apare tartrul, care este poros si retentioneaza mai usor resturi alimentare, îngreunând astfel igiena.
Tartrul depus inflameaza gingia, care sângerează foarte ușor la atingere (în timpul periajului sau în timpul masticației). Gingia va începe sa se îndepărteze treptat de acest factor inflamator. Drept urmare, apare un spațiu intre dinte si gingie, care nu poate fi igienizat corect, în care bacteriile se acumulează si inflameaza si mai tare zona.
Osul se îndepărtează de acest proces inflamator, retrăgându-se spre vârful rădăcinii dentare, astfel ca se rup ligamentele parodontale si apar pungile parodontale (se prezintă ca niște buzunare intre dinte, pe o parte, gingie si os, pe cealaltă parte). Aceste pungi nu pot fi igienizate de către pacient, ceea ce duce la retragerea accelerata a osului. Odată cu retragerea osului, se retrage si gingia, care este un țesut moale si care are nevoie de susținere osoasa (exista situații în care nu se retrage la fel de repede ca osul).
Parodontoza simptome
- gingii desprinse de pe dinți;
- expunerea rădăcinii dinților;
- halena (respirație urat mirositoare);
- puroi la nivelul gingiilor;
- modificări la nivelul dinților în timpul masticației;
- mobilitate dentara (dinții se mișcă)
Se poate trata boala parodontala?
Sigur ca da! Exista tratamente care dau rezultate foarte bune, dar este important de precizat ca aceste metode medicale nu pot lipi la loc gingia si osul de dinte prin ligamentele parodontale. Tratamentul este curativ (dispare boala), dar nu are si efect regenerativ, adică nu poate aduce osul la înălțimea lui normala.
În ce consta tratamentul pentru parodontoza?
Tratamentul parodontozei este complex si se efectuează pe etape, în funcție de faza afecțiunii. De regula, acesta cuprinde curățarea profesionala a dinților si metoda chirurgicala, însoțite de adoptarea unei igiene orale corecte.
În prima ședință, specialistul oferă pacientului o curățare a dinților prin detartraj, periaj profesional si airflow. Acesta explica tehnica de periaj corecta (manuala si electrică), timpul indicat pentru periaj si metodele alternative de curățare pe care pacientul trebuie sa le folosească pe lângă periajul clasic. Medicul completează aceste informații cu explicații detaliate despre folosirea corecta a atei dentare, a periuțelor interdentare, a Superfloss-ului si a dusului/irigatorului bucal.
În a doua ședința, pacientul este consultat de către medicul specialist parodontolog, care realizează o parodontometrie (măsoară adâncimea pungilor parodontale).
In următoarele doua ședințe se realizează chiuretajul în camp închis (SRP= Scaling and root planing), sub anestezie locala, astfel ca pacientul nu va simți durere pe parcursul procedurii. După acest tratament poate apărea o sensibilitate, însa care va trece după câteva zile.
Este extrem de important ca pacientul sa înceapă sa folosească toate metodele de igienizare recomandate. Urmează programări periodice pentru verificarea igienei dentare, iar dupa 4-5 luni este programat pentru o noua parodontometrie de control. In general, la 90% dintre pacienții care adopta o igiena orala corespunzătoare, pungile parodontale dispar. In cazurile mai grave si în care pacientul nu își însușește metodele de igienizare, se poate recurge la chiuretaj în camp deschis (cu lambou), tratament cu laser.
De reținut faptul ca tratamentul nu doare – se face sub anestezie.
Alte afecțiuni gingivale – GINGIVITA (inflamarea gingiei)
Aceasta boala afectează doar gingia. Cele mai frecvente simptome sunt: gingii rosii, inflamate, gingii care sângerează foarte ușor (în timpul periajului ori al masticației), ușoara senzație de durere, sensibilitate crescuta la stimuli externi, termici si chimici (rece, cald, dulce, sărat etc.) si tartru.
Măsurile de prevenție a bolii parodontale sunt: o igiena orala riguroasa (tehnica de periaj corecta, folosirea atei dentare, a periuțelor interdentare, a dusului bucal si a apei de gura), controalele stomatologice periodice (igienizări profesionale).