Operația dentară: 7 tipuri de intervenții de care nu știai

radiografie-dentara-pregatire-operatie

Operația dentară: 7 tipuri de intervenții de care nu știai

Operația dentară reprezintă un subiect de temut pentru multe persoane, chiar dacă medicina dentară a avansat mult în ultimii ani. În vremurile noastre, toate intervențiile chirurgicale se efectuează sub anestezie locală, astfel că pacientul nu simte niciun disconfort, iar riscurile sunt puține.

Chirurgia orală este o specializare care include o varietate mare de manopere în care este necesar tratamentul chirurgical. Cele mai frecvente intervenții sunt extracția dinților cariați, extracția molarilor de minte, inserarea unui implant dentar, reconstrucția osoasă (se face atunci când volumul osului este scăzut și nu poate fi montat implantul) și sinus lifting extern sau intern. Însă acestea nu sunt singurele intervenții care se pot face într-o clinică stomatologică.

Iată în continuare câteva tipuri de operații dentare de care nu știai și care ți-ar putea fi de folos.

1. Frenectomia

Frenectomia este manopera de tăiere ori de schimbare a poziției frenului labial (ața aflată între mijlocul buzei și osul maxilar) sau lingual (ața situată sub limbă). Se apelează la această intervenție atunci când este necesară o corectare a frenului. Spre exemplu, în situația în care este prea aproape de dinți, nu apar doar probleme estetice, ci și la nivelul gingiilor. Totodată, există cazuri în care spațiul dintre dinți (strungăreața) nu poate fi corectată cu ajutorul aparatului dentar din cauza consistenței tare a frenului labial.

2. Rezecția apicală

Încă o operație dentară cu care nu sunt la curent multe persoane este rezecția apicală. Această intervenție este necesară în tratamentul parodontitelor apicale care nu se rezolvă prin retratamentul endodontic. În unele cazuri acești dinți au delte apicale care împiedică realizarea corectă a tratamentului de canal.

Specialistul apelează la rezecția apicală atunci când există probleme la nivelul rădăcinii dinților (un canal necurățat, o fractură, o fisură). Astfel, este extirpat vârful rădăcinii și țesutul osos înconjurător, cu rolul de a salva dintele respectiv, altfel ar fi trebuit extras.

3. Descoperirea dentară

Această intervenție chirurgicală se realizează la dinții incluși în os, care urmează să fie tracționați prin intermediul aparatului dentar, pentru a fi aduși în poziția naturală sau dorită. Mai exact, procedura constă în eliminarea unei părți din gingie, dar și a osului care acoperă dintele, cu scopul de a crea un tunel osos prin care să poată ieși.

Dacă medicul ți-a recomandat descoperirea dentară, nu trebuie să îți faci griji fiindcă intervenția se face sub anestezie locală.

4. Chistectomia

Cu ajutorul chistectomiei se pot îndepărta chisturile de origine dentară aflate în osul alveolar. Chistul dentar, de multe ori fără simptome, se poate forma din cauza unei infecții ori a unei traume.

Această procedură presupune realizarea unei incizii în gingie, astfel încât medicul să poată elimina chistul. La final, specialistul va recomanda administrarea de antibiotice pentru a ameliora inflamația, dar și pentru a scădea riscul formării unor noi chisturi.

5. Premolarizarea

Premolarizarea este intervenția care presupune secționarea unei porțiuni corono-radiculare afectate a unui molar mandibular, dar păstrarea rădăcinii sănătoase. La această intervenție se apelează rar, atunci când tratamentele endodontice au eșuat. Procedura are această denumire fiindcă molarul devine premolar atunci când își pierde una dintre rădăcini. În acest caz rădăcina sănătoasă este angrenată într-o lucrare protetică, pentru a fi protejată.

6. Gingivo-plastia

După cum spune și denumirea, procedura de gingivo-plastie înseamnă remodelarea gingiilor. Medicul specialist recomandă această operație dentară fie din motive estetice, fie din motive de natură medicală. Țesutul gingival în exces poate conduce la formarea unor buzunare gingivale patologice între dinți și gingie, ceea ce poate favoriza dezvoltarea bacteriilor dacă se acumulează resturi alimentare

7. Decăpușonarea

Încă o operație dentară de care nu multe persoane știu este decăpușonarea, o intervenție la care se apelează pentru tratarea pericoronaritei. Mai exact, procedura chirurgicală constă în îndepărtarea “dopului” de gingie ce acoperă dintele, cu ajutorul bisturiului, al electrocauterului ori al laserului.

Decăpușonarea este realizată atunci când molarul de minte este acoperit doar de gingie sau când poziția molarului de minte este una bună, adică erupe fără să deranjeze dinții vecini.Indiferent cu ce problemă dentară te confrunți, cu ajutorul specialiștilor de la clinica stomatologică din Buzău Hello Clinic, procedurile decurg fără probleme, iar recuperarea este rapidă.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950