Proteze dentare – Protetica

Protetica este o specializare importantă din stomatologie ce se ocupă de reabilitarea aparatului dento-maxilar (refacerea dinților) pentru a-i reda funcția și estetica. Elementele care se folosesc pentru restaurare sunt de mai multe tipuri, de la cele mai simple până la cele mai complexe lucrări executate pe implanturi. Se pot face restaurări complexe ale aparatului dentar prin fațete, coroane, punți, proteze dentare parțiale ori totale.

În ce cazuri sunt necesare intervențiile de protetică?

Lucrările de protetică sunt necesare în cazul distrucției masive a coroanei dentare sau a pierderii unor dinți. În funcție de situația pacientului, medicul specialist poate recomanda înlocuirea dinților pierduți cu coroane, punți sau proteze dentare.

Se poate apela la proteze dentare în situații ca următoarele:

 • dinți ciobiți sau sparți;
 • dinți lipsă;
 • dinți înghesuiți sau îndepărtați;
 • dinți înclinați în interior sau în exterior;
 • dinți prea mici ori prea mari;
 • dantură îngălbenită.
proteze dentare

0729 930 950

Programeaza-te

Program

Luni - Vineri: 9:00 - 18:00

Adresa

Bd Unirii, Bl. 6A parter

Care sunt opțiunile de restaurare dentară din Hello Clinic?

Proteze dentare fixe

Cu ajutorul proteticii fixe se pot realiza reabilitări totale, reglări ocluzale, se pot rezolva probleme de estetică dentară mai complexe, dar și cazuri ce afectează mai puțini dinți.

  • Coroană ceramică E-max;
  • Coroană dentară din zirconiu;
  • Coroană metalo-ceramică;
  • Fațete dentare;
  • Lucrare Inlay E-max;
  • Lucrare Onlay E-max;
  • Punte din zirconiu;
  • Punte metalo-ceramică;
  • Coroană pe implant;
  • Proteză pe implant;
  • Coroană PMMA (coroană dentară provizorie).
Proteze dentare mobile:
   • Proteza totală;
   • Proteza parțială;
   • Proteza scheletată.
COROANA DENTARĂ

Coroana dentară este o piesă protetică ce acoperă dintele șlefuit în totalitate. Aceasta este confecționată din diverse materiale biocompatibile.

Este indicată în următoarele cazuri: acoperirea unui implant dentar, îmbunătățirea estetică a dinților din față, protejarea unui dinte fragil, acoperirea dinților cu diferite anomalii, restaurarea unui dinte uzat.

Coroanele dentare sunt cunoscute ca fiind soluțiile ideale pentru a reconstrui un dinte care a fost afectat de carie ori unul fracturat. Acestea urmăresc conturul dintelui rămas, îi refac aspectul natural și îi măresc rezistența.


TIPURI DE COROANE DENTARE

Coroana integral ceramică/ E-max – este cumoscută ca fiind cea mai estetică coroană, ceramica din care este confecționată prezintă calitățile de trasluciditate, cromatică și opacitate cele mai apropiate de dintele natural.

Coroana de zirconiu este alcatuită dintr-un oxid foarte estetic, dar calitățile principale sunt de biocompatibilitate și rezistență. Aceasta se comportă cel mai aproape de dintele natural în relația cu dintele antagonist pe care îl abrazează într-un ritm natural.

Coroana metalo-ceramică este coroana clasică, confecționată dintr-un suport de metal (capă) pe care se așază ceramica.

Coroana PMMA este o coroană de temporară, foarte estetică, pe care pacientul o poartă provizoriu între etapele de tratament. Pe baza acestui tip de coroană dentară se construiesc restaurările finale.


FAȚETELE DENTARE

Fațetele dentare sunt lucrări protetice, niște pelicule subțiri și fine din porțelan, care se cimentează pe dintele preparat, având funcția de a îmbunătăți forma, culoarea și alinierea danturii.

Acestea acoperă partea din fața a dinților și se folosesc în următoarele cazuri: pentru îmbunătățirea formei danturii, asigurând o aliniere armonioasă, pentru schimbarea culorii dinților, acoperirea spațiilor interdentare inestetice, repararea dinților fracturați și rezolvarea anomaliilor de structură a smalțului.

Lucrările Inlay, Onlay și Overlay (incrustații dentare)

Overlay-ul, Inlay-ul, Onlay-ul sunt piese protetice făcute din E-max (ceramică presată), ce se folosesc pentru înlocuirea țesuturilor dentare absente, pe dinți vitali sau dinți devitali, dupa îndepărtarea cariilor.

Acestea reprezintaă prima opțiune în reabilitarea dinților cu carii mari, unde rezistența dintelui restant este scăzuta, și în cazul cărora dacă s-ar recurge la un tratament cu plomba din compozit, riscul de fractură este unul mare.

Aceste restaurări refac rezistența dinților, fiind cimentate prin tehnici adezive, cu sacrificiu minim de substanță dentară.

Inlay-ul este folosit pentru a suplini 1-2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal.

Onlay-ul acoperă o suprafață mai mare a dintelui și se utilizează când distrucția coronară este mai avansată.

Overlay-ul este utilizat la reconstrucția feței dintelui pe care se face masticația (morfologia feței ocluzale).


Punte dentară

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă folosită pentru restaurarea morfologică a dinților lipsă de pe arcadele dentare ori pentru protecția și remodelarea dinților.

Puntea dentară este alcătuită din mai multe elemente: corpul punții și ancorele (stâlpii), care au rolul să fixeze lucrarea pe dinții naturali. Elementele sunt turnate împreună astfel încât să asigure structurii o rezistență superioară.


Proteze dentare

Proteza dentară (placa dentară) este o piesă protetică ce imită aspectul danturii naturale și care are rolul de a înlocui dinții lipsă.

Tipuri de proteze dentare:

– proteze totale;
– proteze parțiale;
– proteze scheletate.

Mai sunt și protezele pe implanturi dentare:

– protezele mobile;
– protezele fixe.


Cum decurg lucrările de protetică la Hello Clinic?

De multe ori se prezintă la clinica noastră pacienți care se confruntă cu abraziuni, atriție și eroziuni severe. În astfel de cazuri recomandăm o reabilitare totală, iar lucrările decurg după pașii descriși mai jos:

 1. Consult inițial;
 2. Profilaxie;
 3. Amprenta modelelor de studiu și analiza acestora;
 4. Crearea unor modele provizorii apropiate de forma finală a coroanelor;
 5. Șlefuire și amprentă;
 6. Aplicarea de coroane provizorii imediat (pacientul pleaca din clinică cu dantura completă)
 7. Cimentarea lucrărilor finale.

Indiferent de tipul de lucrare de care aveți nevoie (proteze dentare, coroane, punti), vă așteptăm în clinica noastră pentru o consultație de specialitate.

CONTACTEAZA-NE PENTRU O CONSULTATIE

Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950