Ce este detartrajul și care sunt beneficiile procedurii?

beneficiile-detartrajului

Ce este detartrajul și care sunt beneficiile procedurii?

Indiferent cât de atent ești cu igiena dentară, tot există anumite spații pe care nu le poți curăța eficient, așa că există riscul să se formeze treptat tartru pe dinți. Detartrajul este cea mai bună soluție în acest caz. Efectuată periodic, procedura te ajută să îți menții dantura curată și gingiile sănătoase.

Iată în ce constă, mai exact, detartrajul, cum decurge procedura și care sunt beneficiile.

Ce este detartrajul?

Detartrajul dentar este o procedură prin care medicul stomatolog îndepărtează depunerile de placă bacteriană și tartrul depuse pe suprafețele dentare și interdentare. Există detartraj manual și detartraj cu ultrasunete, cea mai folosită metodă în prezent. Comparativ cu detartrajul manual, cel cu ultrasunete acționează mai repede și este mai ușor de tolerat de pacient. Însă în unele cazuri, procedura cu ultrasunete este completată cu detartrajul manual. Cel din urmă este indicat pentru îndepărtarea tartrului subgingival, care este mai „încăpățânat”.
Îngrijirea dentară trebuie efectuată atât acasă, prin periaj dentar, apă de gură și ață dentară, cât și la cabinetul stomatologic.

Cum decurge procedura de detartraj?

Procedura de detartraj se realizează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete care are rolul de a îndepărta blocurile de tartru. Această manoperă stomatologică nu este dureroasă, însă pacienții care au carii ori afecțiuni ale gingiilor se pot confrunta cu sensibilitate în zonele respective. Dacă te numeri printre aceștia, nu trebuie să te îngrijorezi pentru că este suficient să îi explici situația specialistului și se va recurge la anestezie locală.

Detartrajul se face pe ambele arcade, cu insistență în zonele unde depunerile de tartru sunt mai greu de îndepărtat, și nu durează mai mult de jumătate de oră.
Pentru rezultate cât mai bune, detartrajul este urmat de un periaj profesional, care netezește suprafețele dentare, și tehnica Airflow, care îndepărtează petele de pe dinți și oferă un ușor efect de albire.

Care sunt beneficiile detartrajului?

Pe lângă faptul că înfrumusețează dantura, procedura de detartraj reduce și riscul dezvoltării afecțiunilor gingivale. Cu siguranță știi deja că gingia este afectată de depunerile de tartru, în urma cărora începe să sângereze și să se inflameze, apoi se retrage treptat, lăsând astfel dinții descoperiți. Parodontoza este cea mai de temut afecțiune fiindcă există riscul pierderii dinților.
Prin eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului scapi de mirosul neplăcut al gurii și te bucuri de dinți mai curați, mai sănătoși și mai strălucitori.
În unele cazuri, sub tartru se pot ascunde și carii, astfel că sunt mai greu de depistat și de tratat. Cu cât este descoperită mai târziu, cu atât intervenția stomatologică va fi mai complexă și mai costisitoare.

O cavitate bucală cu probleme influențează negativ și alte zone din corp. Bacteriile din cavitatea bucală pot fi transportate către inimă și alte organe.

Pentru o dantură sănătoasă și frumoasă, programează-te pentru detartraj de două ori pe an sau mai des dacă ritmul de depunere al tartrului este mai rapid.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950