Igiena orală este esențială pentru menținerea sănătății dinților și a gingiilor și presupune îndepărtarea zilnică a plăcii bacteriene. Această peliculă subțire care se depune pe suprafața dinților poate provoca multe afecțiuni în timp.
Citește în continuare ce este, mai exact, placa bacteriană, cum o previi și la ce riscuri te expui dacă nu acorzi atenția necesară îngrijirii orale.
Ce este placa bacteriană?
Placa bacteriană este acel strat subțire, lipicios și albicios care se formează pe suprafața dinților. Aceasta poate fi observată dimineața ori când igiena orală este realizata rar sau incomplet.
Placa bacteriană este formată din bacterii colonizatoare și din reziduuri alimentare (glucide și zaharuri). La formarea acestei pelicule contribuie și factori precum calitatea salivei, vârsta, alimentația, moștenirea genetică și obiceiurile zilnice legate de igiena orală.
Biofilmul bacterian se dezvoltă treptat, dacă nu este îndepărtat periodic, dezvoltându-se cu timpul temutul tartru, un depozit mai dur format din bacterii. De regulă, placa apare în zonele mai greu de curățat, așa cum sunt spațiile interdentare, obturațiile, punțile, măselele, dar și zona din spatele dinților de jos din față. De asemenea, se poate dezvolta și pe rădăcinile dinților, sub gingii.
Cum previi depunerea plăcii bacteriene?
Pentru a preveni depunerea și dezvoltarea plăcii bacteriene, trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei dentare. Periajul dentar periodic, de 2-3 ori pe zi, este cel mai important pas pe care trebuie să îl bifezi. Însă nu doar regularitatea cu care te speli pe dinți este importantă, ci și modul în care o faci. Medicii stomatologi recomandă perierea dinspre gingie spre vârful dinților, atât pe arcada de sus, cât și pe cea de jos. Pentru măsele sunt recomandate și mișcările circulare.
Ața dentară și apa de gură sunt două produse importante care nu ar trebui să lipsească din trusa de îngrijire dentară. Folosite cu regularitate, acestea te vor ajuta să cureți eficient dinții în zonele mai greu de accesat, prevenind astfel acumularea plăcii bacteriene și, implicit, formarea tartrului dentar.
Pe lângă periajul dentar, este indicată și analizarea dietei alimentare. Alimentele care se lipesc de dinți precum bomboanele, ciocolata, sucurile carbogazoase și altele care au zahăr ori amidon în compoziție ar trebui evitate.
Vizitele regulate la medicul dentist, de minimum două ori pe an, sunt esențiale pentru a avea o dantură îngrijită.
Placa bacteriană și riscurile la care te expui
Deși pare o peliculă inofensivă la început, placa bacteriană poate conduce la multe probleme de sănătate, chiar la pierderea dinților în final. Dacă nu este îndepărtată corespunzător, această peliculă cauzează tartru, mult mai greu de eliminat, afecțiuni ale gingiilor și carii.
Pe termen lung, placa dentară se face vinovată de carii (demineralizarea smalțului dintelui), gingivită (acumularea bacteriilor la marginea țesutului gingival), parodontoza (gingivita netratată) și căderea dinților.
În afară de aceste afecțiuni, placa dentară și tartrul mai pot provoca și o respirație urât mirositoare și pete pe dinți.
O îngrijire orală ca la carte scade riscul apariției unor afecțiuni gingivale și dentare, astfel că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a sări peste periajul de seară.