Adiție de os: ce este și în ce cazuri devine necesară

scaun stomatologic aditie de os

Adiție de os: ce este și în ce cazuri devine necesară

În procesul de înlocuire a dinților lipsă cu un implant poate apărea o piedică – o cantitate insuficientă de os care să susțină rădăcina artificială. Această problemă stomatologică se rezolvă cu ajutorul adiției osoase.

Citește în continuare ce este, mai exact, o adiție de os, care sunt cauzele pierderilor osoase și când este recomandată această procedură.

Ce este adiția de os?

Adiția de os este manopera chirurgicală prin care este refăcută cantitatea de os deteriorat sau lipsă. Prin intermediul acestei intervenții se obține o bază solidă care să faciliteze inserarea implantului dentar.

Ca să se asigure că volumul osos este optim în zona unde va fi inserat implantul, medicul stomatolog vă va indica să faceți radiografie ori tomografie dentară. Astfel va putea observa dacă osul maxilarului este fragil, absorbit sau scurtat. Dacă pierderea osoasă ar putea afecta implantul dentar, atunci vă va recomanda și adiția osoasă înainte. În funcție de caz, se poate insera os heterolog (artificial) ori autolog (recoltat de la pacient).

Care sunt cauzele pierderilor osoase?

Pierderea unui dinte ori a mai multora (carie, accident) este una dintre principalele cauze care duc la pierderile osoase. Rădăcina dintelui ajută la menținea densității osoase. De aceea medicii dentiști recomandă să nu așteptați prea mult timp după ce ați pierdut un dinte, ci să mergeți la un consult pentru a primi sfaturi despre metodele de recăpătare a unui zâmbet frumos.

Totodată, parodontoza este alt factor care poate duce la pierderea densității osoase. Boala parodontală afectează atât gingia, cât și țesutul osos. Prin urmare, dinții devin mai fragili și mobili, astfel că riscul de a-i pierde este ridicat.

Și infecțiile din cavitatea bucală netratate la timp pot duce la pierderi osoase. Încă o cauză a pierderilor osoase este purtarea protezelor dentare pe termen îndelungat.

Când devine necesară adiția de os?

În caz de resorbție sau atrofie a oaselor maxilare ale unui pacient, dentistul va recomanda adiția de os, astfel încât implantul dentar să fie bine ancorat. Volumul de os optim îi va permite medicului stomatolog să pună la dispoziția pacientului mai multe opțiuni de implanturi și restaurări dentare.

Adiția este utilă atât pentru refacerea osului distrus, dar și pentru corectarea anumitor defecte de os. Astfel va fi îmbunătățit procesul de masticație și va fi crescută durata de viață a unui implant dentar.

Adiția osoasă nu are doar beneficii de ordin funcțional, ci și estetic. La finalul întregului tratament, pacientul se va bucura de o dantură frumoasă.

Adiția osoasă: ce presupune procedura?

Operația de adiție de os se realizează sub anestezie (locală sau generală). În funcție de cantitatea de țesut retras și de tehnica de grefare, intervenția se poate realiza într-o singură etapă ori mai multe.

Medicul chirurg stomatolog realizează o incizie în gingie pentru a ajunge la osul maxilar, după care fixează grefa osoasă pe care o acoperă cu membrană (resorbabilă – colagen animal sau neresorbabilă- meșe din titan) și suturează gingia. La final se izolează lucrarea cu materiale care au rol protector.

În perioada de recuperare este important ca pacientul să respecte indicațiile medicului specialist – de la regulile de igienă orală până la obiceiurile alimentare. În acest timp vor mai fi necesare și controale regulate pentru verificarea stării intervenției. De la procedura de adiție osoasă până la inserarea implantului este un timp de așteptare de câteva luni – 5 – 9 luni.

Pacienții cu volum osos scăzut al maxilarului aveau opțiuni reduse în trecut – proteze sau punți dentare. Însă domeniul stomatologiei a evoluat mult de-a lungul timpului, iar acum se poate apela cu succes la adiție osoasă. În cadrul Hello Clinic Buzau, această intervenție stomatologică este realizată cu succes grație experienței vaste a medicilor din echipă, dar și a echipamentelor și tehnologiilor moderne.

Share:
Call Now ButtonPROGRAMARI: 0729930950